El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) prepara els actes commemoratius dels 25 anys de distribució d’aigua des de la planta de l’Ampolla (Baix Ebre), que va entrar en servei el 31 de juliol de 1989.
Aquesta fita històrica es vol commemorar de forma adient a la conjuntura actual, i així el dissabte 28 de juny es durà a terme un acte per als treballadors i famílies, en format de Jornada de Portes Obertes, amb reconeixement als treballadors que porten 25 anys a l’empresa. La diada acabarà amb un dinar a les pròpies instal.lacions de l’ETAP de l’Ampolla.
El dijous 10 de juliol, a les 7 de la tarda i també a l’ETAP, tindrà lloc l’acte institucional per als consorciats, que estarà presidit pel President de la Generalitat, el Molt Honorable Artur Mas, i el president del CAT, Antoni Huber.
Per commemorar aquest fet s’ha editat un llibre històric sobre els primers 25 anys d’aigua que explora els diversos angles que envolten aquest projecte, conegut com a “minitransvasament” partint del CAT, l’organisme constituït el 1985 per executar la Llei 18/81 que permetria fer realitat l’arribada de l’aigua des de les Terres de l’Ebre a Tarragona: l’obra es pot considerar la més important del segle XX quant a infraestructures, i per primer cop no es detreu aigua directament del riu.
En el llibre s’aborda el territori, amb els condicionats de la natura (el riu, el Delta, l’orografia, la vegetació,…), el context històric, la societat i l’economia, amb una doble realitat: les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, amb la resta de comarques de la província. Els antecedents. Les interaccions i tensions polítiques. Variables i factors que incideixen durant els 25 anys,…
L’evolució del CAT, amb la incorporació de consorciats, increments de cabals,…. sobre la base de les garanties de qualitat de subministrament sostenible y una gestió eficient, posa de relleu com en el curs d’aquest quart de segle també ha evolucionat la societat, la legislació, la ciència i la tecnologia…. i com el projecte ha regenerat els aqüífers alhora que ha permès el creixement industrial i urbanístic dels consorciats.
Les persones també són pedra angular d’aquest treball: Les que han integrat el Consorci, les que han interaccionat, a través de la seva acció professional, política, mediàtica, escolar, acadèmica, o des de la societat civil.
Finalment, una certa prospectiva de futur, tant del Consorci, com de les instal·lacions, la xarxa, l’eficiència, el model de gestió, la recerca… però també de l’entorn i el territori, com els efectes del Pla de Conca, o la declaració de Reserva de la Biosfera. I les persones, el compromís amb la Responsabilitat Social des de tots els angles de la gestió.