El director – gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), Salvador Plana, va presentar una ponència en el Congrés de Canals Industrials i Agrícoles, sobre “El CAT: una solució guanyadora”. La inauguració la va fer dimecres 3 de setembre a Lleida el director general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Jordi Sala, que va excusar el conseller Josep M. Pelegrí, parlant sobre “Aigua, Agricultura i Agroindústria”; la clausura va a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, divendres dia 5.
El congrés té com a objectiu proporcionar un fòrum en el qual especialistes de diferents països podran intercanviar les seves experiències relacionades amb diferents aspectes dels canals industrials i agrícoles, en quatre àmbits que inclouen diferents angles relacionats amb els canals, la indústria i l’agricultura, com són:
• Història dels canals i els seus impactes en la societat (energia i aigua).
• Els diferents usos dels canals i el seu impacte en el paisatge local, el medi ambient i la sostenibilitat.
• La gestió i millora dels canals per satisfer les necessitats d’energia.
• La importància dels canals per a les economies regionals i el desenvolupament territorial, i canals dins de les directives europees d’aigua.
L’exposició de Salvador Plana s’emmarcava en el primer àmbit d’història dels canals i els seus impactes en la societat, i la tesi exposada s’ha centrat en posar de relleu el fet que el CAT és el primer cas d’aprofitament d’aigües sense detracció de cabal del riu, i el desplegament de la Llei 18/81 que regula la concessió ha permès el desenvolupament del territori: tant del Pla Delta, amb la millora de les infraestructures als canals dels regants, com dels municipis i les indústries consorciats.
A més, l’explotació sostenible de la concessió ha suposat incrementar els subministraments urbans i industrials tot baixant els cabals, fruit d eles polítiques d’eficiència i sensibilització als ciutadans. Finalment, en el conjunt del territori ha suposat la recuperació dels aqüífers, amb un clar efecte positiu en l’agricultura, especialment del camp de Tarragona. L’esdeveniment és una oportunitat per intercanviar experiències, aprendre del passat i descobrir diferents punts de vista. Les experiències i les idees resultants poden servir de base per a noves investigacions i ajudar a posar en pràctica les troballes existents. La idea d’adoptar un enfocament multidisciplinari prové d’un interès a reunir diferents (històric, tecnològic, social, econòmic, polític, ambiental, etc) les percepcions dels canals industrials i agrícoles que s’utilitzen per generar energia i / o aigua d’alimentació.
La sessió plenària d’obertura va anar a càrrec de la Dra. M. Jesús Prieto Laffargue, ex Presidenta de la Federació Mundial d’Organitzacions d’Enginyers (FMOI), parlant sobre “El progrés tecnològic: Anàlisi retrospectiva de la contribució de les innovacions tecnològiques en l’ús d’aigua i electricitat per al progrés social i el desenvolupament regional sostenible”.
El Congrés, organitzat pel Col.legi d’Enginyers Industrials, es celebra a la Universitat de Lleida i serveix per commemorar el centenari de la central hidroelèctrica de Serós, i compta amb el suport de la UNESCO, entre altres organismes, que són: l’Associació Internacional per a Hydro-Medi Ambient, Enginyeria i Investigació (IDH), Aigües del Segarra Garrigues, SA, Ajuntament de Lleida, Associació Espanyola d’Història Econòmica (AEHE), Institut Flumen (UPC-CIMNE), Càtedra UPC-ENDESA Red “Victoriano Muñoz Oms” , Col•legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi Oficial d’Enginyers de Camins Canals i Ports, Col•legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Col•legi Oficial d’Enginyers Agrònoms d’Aragó, Navarra i País Basc, Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Catalans, Societat Catalana de Tecnologia, Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. (SCHCT), Societat Espanyola d’Història Agrària (SEHA), Societat Espanyola d’Història de les Ciències i de les Tècniques (SEHCYT), Universitat Pontifícia de Comillas.