Madrid ha acollit els dies 16 i 17 de maig la “III Plus Europe Conference”, unes jornades bianuals organitzades per “Plus Europe Association” (1). El tema central que s’ha tractat enguany ha estat el control dels recursos d’aigua, la seva administració, el tractament i la qualitat. El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) hi ha participat amb la ponència “Qualitat i Control de Riscos a les Aigües de Consum”, a càrrec del Cap del Departament de Qualitat i Medi Ambient, Agustí Colom Feliu.
La ponència presentada pel CAT s’ha centrat en les normatives de referència i legals que s’apliquen a les aigües superficials i de consum, les quals es poden veure afectades pels abocaments produïts en les zones industrials properes, amb el seu conseqüent risc. En aquest sentit, també s’ha tractat el control de riscos de l’aigua prepotable i de consum, fent especial èmfasi en la importància en temes de seguretat i salut pública instant a que les empreses es certifiquen en la norma ISO 22000 (2), d’ Innocuïtat Alimentària, que el CAT va obtenir el mes de març del 2015.
En la ponència exposada per Agustí Colom també es va mostrar la identificació dels perills del CAT i l’avaluació dels seus riscos, així com els prerequisits operacionals i els punts de control crític. Per altra banda, també es van donar a conèixer els episodis que s’han registrat a l’aigua de l’Ebre i les comunicacions a l’Agència de Salut Pública els darrers deu anys.
(1) L’Associació EUROPA PLUS és una xarxa de ciutadans compromesos que treballa per aconseguir una aliança cívica europea mitjançant la promoció d’un nou model de governança europea basada en el respecte mutu entre els ciutadans i els diferents nivells de govern europeu.
(2) La ISO 22000 sobre la Gestió de la Innocuïtat Alimentària és una norma de gran interès tan pels gestors d’abastament d’aigua com pels consumidors, atès que compleix els requisits de la directiva d’aigües de consum recentment publicada. Per tant, el compliment d’aquesta normativa dóna confiança tant a les autoritats en matèria d’aigües com als gestors i als consumidors i dóna un valor afegit a l’organització que la posseeix. Cal dir que aquesta norma incorpora el model del Pla de Gestió de Riscos basat en els principis d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics (APPCC) com estàndard certificable reconegut internacionalment. També incorpora la norma UNE-EN 15975-2 sobre seguretat en el subministrament d’aigua potable en la part 2 sobre gestió de riscos.